ДСД Херцеговина: Хајдучки састанак

Манифестација која се већ пет година одржава у Црној Гори ,као хајдучки састанак , и Србији, као хајдучки растанак ове године је по први пут одржана у Гацку у Републици Српској.

У недјељу 14.05. 2017. године у организацији СПКД ,,Просвјета" Гацко, Хајдучко јатачког удружења и Друштва српских домаћина у Источној Херцеговини у Гацку је пред новим храмом на Тргу Саве Владиславића одржан Хајдучки састанак. Сличнос у моралу наших хајдука, ускока, јатака и козака у самом почетку направила је прво друштво Благовести које је прије свега имало и има задатак за чвршћу економску и културну сарадњу Руса и Срба. Циљ је да свака сарадња буде заснована на високим и здравим моралним и људским вриједностима.

У име СПКД ,,Просвјета" Гацко присутне је поздравио Вучковић Радомир,проф. предсједник, у име Домаћина Кукурић Миленко предсједник а у име Хајдучко јатачког удружења Атаман црногорски Новак Рајо Шљиванчанин са Жабљака. Послије смотре коју је извршио у име руских и кримских козака и генерала Петровича Водолачког из Москве његов изасланик Атаман пуковник мр Стево Вранић и Атаман Новак Рајо Шљиванчанин.

Након смотре уручен је указ из Москве Зорану Гајићу из Добоја који је постављен за главног Атамана пуковника у Републици Српској као и захвалница Гајићу за његов велики допринос у јачању Српско-руских односа. Хајдучку грамат добио је Вучковић Радомир а титулу козачког кнеза за источну Херцеговину добио је Драгутин Драго Паповић.

Скупу су поред осталих учесника из даниловграда, Херцег Новог, Жабљака Чачка, Лазаревца присуствовали и преставници из Београда гдје истичемо једну даму, мајора козачке војске др Верицу Живковић задужену за здравствене и туристичке веза између Срба и Руса.

Ђурђевданско окупљање хајдука завршено је фотографисањем код бисти грофа Саве Владиславића и Харамбаше и хајдука Стојана Ковачевића.

Погледајте фотографије са догађаја: