ДСД ОО Горњи Милановац: Стручна трибина

Друштво српских домаћина Општински одбор Горњи Милановац у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом из Чачка организоваоје у понедељак 08. маја 2017. године у Дому културе у Срезојевцима стручну трибину на теме:

1. „Подстицај Министарства пољопривреде за унапређење примарне пољопривредне производње“

2. „Подстицај Министарства пољопривреде за набавку опреме и механизације у 2017. години“
На поменуте теме говорили су магистар Бранко Танасковић и дипломирани инжињер Борко Ивановић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак. Присутнима су представљени подстицајни пакети и субвенције које је за ову годину припремило Министарство пољопривреде и заштитеживотне средине.Највеће интересовање је побудила тема која се бавила могућностима за набавку опреме и механизације, као и инвестицијама у физичку имовину.Поред ове теме, веома интересантан је био и део око подршке младим пољопривредницима испод четрдесет година старости. У току предавања подељени су формулари односно захтеви за анализу узорака земљишта. Присутни су изразили захвалност представницима Пољопривредне саветодавне службе на доласку и одржаном представљању, али су у исто време и изразили своје не слагање са предложеним начинима подршке пољопоривредном сектору за које су казали да је су „ на дугом штапу“. Уместо предложеног начина субвенционисања пољопривредних произвођача присутни су казали да би влада и министарство боље и конкретније подстакли пољопривредну производњу са мањом ценом горива, а којајемеђу највишим у региону, као и сигурним откупом и стабилном ценом њихових производа. Исто тако влада мора да има јасна план који пољопривредни производи треба да се производе и која количина у односу према потребама, најпре домаћег тржишта, а онди и потребама извоза. Подстицајна средства на државном нивоу, изгледају велика, али само на први поглед, јер кад се упореди број села у Србији и пољопривредних произвођача којима је потребна нова опрема сановчаним износима које влада издваја за подстицај пољопривредној производњи, она су испод сваког минимума.

Поред горе поменутог дела трибине,на самомпочетку представљено је и „Друштво српских домаћина“ као удружење чији је примарни задатак старање о породици, очување традиције и подршка развоју села. У складу са програмским начелимаДруштво српских домаћина придаје велику важност селу и пољопривредној производњи, стога треба напоменути да је ово само прва у низу трибина и стручних предавања из области пољопривреде, а које ће бити организоване на територији горњомилановачке општине, али и целог Моравичког округа. У складу са казаним у припреми је још неколико трибина и стручних предавања које ће се превасходно бавити конкретним проблемима на које наилазе пољопривредни произвођачи, али и решењима која могу да задовоље србске домаћине. У складу са казаним предавања ће бити фокусирана на побољшање пољопривредне производње кроз усвајање нових и модерних технологија, на промовисање и производњу органске хране, али и на друге видове и могућности побољшања економске ситуације на селу, пре свега кроз сеоски агро туризам, културне и образовне активности у здравом сеоском окружењу и боравак у природи. Циљ и намера Друштва српских домаћина јесте да се кроз активности овакве врсте становницима села приближе и отворе нове могућности, али и решења у производњи и пласману њихових производа, као и подизању свеукупног квалитета живота на селу.

На крају велика захвалност и признање за свесрдну помоћ у организацији ове стручне трибине припадају Месној заједници Срезојевци и Културном центру Горњи Милановац.
Погледајте фотографије са догађаја: