ДСД ОКО Параћин на изложби „Старо и нестало воће Србије“

Друштво српских домаћина Окружни одбор Параћин обишло је 5. маја 2017. године изложбу „Старо и нестало воће Србије“, коју организује Природњачки музеј, аутор изложбе је  Александра Савић – виши кустос и биолог Природњачког музеја.
 Изложба је својеврстан апел очувању аутохтоних сорти воћа са наших простора које полако нестају.
Србија је изузетно богата великим бројем старих, аутохтоних сорти воћа најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које данас нестају без повратка готово незабележене. У сеоским окућницама и воћњацима, али и на пијацама данас је тешко видети сорте воћа које су наши преци вековима користили за исхрану. Међутим, иако ретке, старе сорте јабука, крушака, шљива, трешања... још увек се могу пронаћи на нашем подручју као појединачна стабла или у мањим засадима. Аутохтоне сорте воћа су непознатог порекла. Претпоставља се да су донете у некој од бројних миграција становништва током историје. Многе сорте су се адаптирале на наше услове и стекле нове особине у односу на своје исходне сорте, а неке су остале и непромењене. На изложби „Старо и нестало воће Србије“ представљено је 64 сорте аутохтоног и одомаћеног воћа путем свежих плодова и хербарског материјала Збирке воћа Природњачког музеја, као и кроз уметничке цртеже плодова, ауторске фотографије воћа са мотивима села, етнолошке експонате употребних предмета везаних за воће, ракију и друго. Циљ изложбе је да се представи богатство и разноврсност великог броја сорти аутохтоног воћа наших простора, које је потребно истражити, забележити, али и сачувати, као и промоција руралне баштине и афирмација традиционалних вредности које су од значаја за нашу средину и њено памћење. Један део изложбе посвећен је употреби јабуке и шљиве у народним обичајима и традицији код Срба, воћки као светом дрвету – запису.
ДСД ОКО Параћин је позвало све своје чланове као и сродна удружења воћара, да посете ову изложбу и упуте апел свим домаћинима који у својим двориштима гаје неке старе сорте воћа да их сачувају – јер је то велико богатство, а њихова дворишта су музеји на отвореном. Не смемо дозволити да ово воће нестане, јер како тврде стручњаци неће моћи поново да се узгаја и биће заувек изгубљено.
Погледајте фотографије са догађаја: