Редовна Годишња скупштина Друштва српских домаћина - Општински одбор Горњи Милановац

Редовна Скупштина Општинског одбора Друштва српских домаћина Горњи Милановац одржана је 18. априла 2017. године у Горњем Милановцу. Поред председника Управног одбора Друштва српских домаћина проф. Миладина Шеварлића, скупштини су присуствовали и представници месних одбора из других градова, затим гости из других братских/сестринских организација и удружења.
Поред свог радног дела, Скупштина је имала и духовно-културни програм, као и свечано послужење.
Скупштина је почела молитвеним тропаром Васкрсењу Христовом и поздравном речју коју је – по тексту и учењу највећег Србина после Светог Саве Светог владике Николаја Охридског и Жичког – упутио намјлађи члан Друштва српских домаћина једанаестогодишњи ђак Основне школе „Иво Андрић“ Прањани (издвојено одељење Брезна) Ђорђе Вујанић, нагласивши речи Светог владике: „Као редак домаћин, Србин се домаћински старао о свом дому, о свом селу, о свом народу, па исто тако и о суседним народима, наблизу и надалеко. Кућећи кућу у даљним земљама, по судби Божјој, нису знаменити Срби никад заборавили ни своју отаџбину...Историја српског народа сведочи јасно и гласно да онај ко је слуга Христов најбољи је домаћин, најхрабији војник, најмилији сусед, највернији друг, најпослушнији син, најпоштенији грађанин – речју, најдушевнији и најплеменитији човек. Служење Христу оплеменило је српски народ и учинило га најдушевнијим народом на свету.“

У оквиру овог дела присутнима су пренете речи и поздрав из далеке Јужноафричке Републике од председника Друштва српских домаћина Нићифора Аничића,који је поручио да се трудимо на оживљавању србског села и да се никад не жалимо да нам је тешко.

Затим је проф. др Миладин Шеварлић, председник Управног одбора Друштва српских домаћина, одржао слово о Друштву српских домаћина, при чему је све присутне упознао са статутом и смерницама друштва, као и најважнијим догађајима које је Друштво српских домаћина организовало у протеклом периоду. У склопу свога излагања, проф. Шеварлић је представио и Годишњак Друштва српских домаћина за 2015. годину, у коме су садржане и описане све активности које је друштво спровело у том времену.

Након овог уводног и информативног дела почео је и радни део скупштине. Због слабих резултата и помањкања активности раније руководоство Општинског одбора Друштва српских домаћина Горњи Милановац је разрешено дужности, тако да се приступило бирању нових органа овог општинског одбора. Након краћег образложења, проф. Миладин Шеварлић је изнео предлог Председништва Друштва српских домаћина да за новог председника Општинског одбора Друштва српских домаћина Горњи Милановац буде изабрана Љиљана Браловић, песникиња и књижевница из Прањана, члан Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца и члан Удружења књижевника Србије. Овај предлог је акламацијом једногласано усвојен. Такође, једногласно је усвојен и предлог да за потпредседника Општинског одбора Друштва српских домаћина Горњи Милановац буде изабран Драган Васић, иначе председник Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца, а да за секретара овог одбора буде изабран Мирослав Вујанић из Срезојеваца. Сви изабрани су се захвалили на указаном поверењу и у свом обраћању су изнели виђење ситуације у србском народу, као и у ком правцу Друштво српских домаћина треба да делује на подручју ове општине, али и шире. У својим излагањима они су истакли бригу о селу, рад са младима, као и бригу за очување патријархалне породице и потврђених породичних вредности. Поред овога, изнета су размишљања и намере да се отвори канцеларија која би се бавила обновом, повратком и развојем села, при чему је наглашено да таква канцеларија управо треба да буде отворена на селу. Такође, истакнута је важност сарадње са другим организацијама и удружењима,као и са локалним институцијама. У склопу наредних активности – а са циљем упознавања и давања подршке тзв. малим произвођачима –у најскорије време биће организовано и предавање проф. Миладина Шеварлића на тему „Удруживање српских домаћина ради производње и представљања производа“.

Иако неформални чланови Друштва српских домаћина, чланови новог руководства су већ покренули одређене активности у којим је друштво узело активно учешће. То су, пре свега, активности везане за спровођење конкурса и организацију књижевне вечери за ђаке свих школа на територији општине Горњи Милановац, а поводом Дана општине и обележавања двеста две године од Другог србског устанка. Такође, друштво је исказало активну помоћ при организацији првог Васкршњег дечјег сабора одржаног на Васкрс у сувоборском селу Срезојевци, где је учешће узело преко осамдесеторо деце и мештана из неколико села сувоборског краја. Друштво српских домаћина учествује и у активностима око припреме дугогодишње манифестације „Ракијада“ у Прањанима, као и припреме деце за учешће на конкурсу „Корени“, који је расписао часопис за децу Српске православне цркве „Светосавко звонце“ и Међународни фонд јединства православних народа (из Москве), а у оквиру пројекта „Дани словенске писмености“.

Након радног дела уследило је и обраћање гостију, међу којима ћемо издвојити обраћање г Душка Мијатовића, председника Удружења пчелара из Горњег Милановца и Милоша Капетановића, председника Удружења српско-руског пријатељства из Горњег Милановца, који су нагласили подударност статутарних циљева њихових организација и Друштва српских домаћина, што неминовно наводи на неопходну блиску сарадњу. Присутнима су се обратили и академски сликар Илија Драшковић Луњевица и Душица Чолић, председница Општинског одбора Друштва српских домаћина из Параћина.

На крају овог дела Скупштине обављен је упис нових чланова друштва, а онда је приређено домаћинско послужење за све присутне.
Погледајте фотографије са догађаја: