Параћин ДСД – Обележавање Међународног дана матерњег језика

Дана 21. 2 . 2017. године у градској библиотеци “Доктор Вићентије Ракић“ обележен је Дан матерњег језика и представљен је „Фреквенцијски речник“, који је проф. српског језика  и књижевности Зорица Ивановић осмислила и реализовала у сарадњи са својим ученицима из Технолошке школе – смер фармацеутски техничар.
Дан матерњег језика се обележава од 1949. године, када се у Бангладешу једна група студената побунила против укидања њиховог матрењег језика и том приликом дошло и до крвопролића, али су се изборили да њихов језик буде у службеној употреби.
Пофесорка Ивановић истиче да без свог матерњег језика нисмо оно за шта се издајемо и ако желимо да сачувамо свој идентитет, своје национално биће онда морамо неговати и свој језик, јер је он део нас самих. Чињенице да имамо 20 звучних гласова и само 10 безвучних сврстава наш језик у изузетно мелодичне.
Нужно је научити књижевни језик, али је лепо знати и дијалект наших предака, наших народних мудрости.
Морамо навести чињеницу да се у eвропским земљама матерњи језик изучава по осам часова недељно, док у нашим средњим школама само два часа недељно. Недопустиво је да се наша национална култура и књижевност минимизира у односу на стране језике који имају такође два часа недељно.
Кроз ове активности професорка Ивановић се трудила да надокнади ову неправду, показујући како деца, чак и кад то није у плану и програму, могу да се баве језиком на занимљив и поучан начин.
Ова свестрана професорка својим ученицима поручује: „ Морате добро да научите свој матерњи језик, јер фармацеути ћете бити само осам сати у току дана, а језиком се служити 24 часа дневно“.
Погледајте фотографије са догађаја: