„На раменима предака“- Ђорђе Вујанић

Најмлађи члан Друштва српских домаћина Ђорђе Вујанић има само дванаест година, а већ је објавио своју прву књигу песама под насловом „На раменима предака“. Промоција овек њиге одржана је 10. марта 2017. године у Српском културном центру, у Београду, а организатор и домаћин овог догађаја било је Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“. Поред песника у програму су учествовале проф. др Милијана Савић, руководилац ресора за породицу, брак и васпитање „Верског добротворног старатељства“ Архиепископије Београдско-карловачке и песникиња Љиљана Браловић чланДруштва српских домаћина, Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца и Удружења књижевника Србије. Цео догађај, са песмама из Шумадије, Старе Србије, са Косова и Метохије и Србске Крајине, увеличале су Ђорђеве сестре Ленка и Милица.

Издавачи ове књиге, Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“и Српско соколско друштво „Соко“ Добрун-Вишеград, у предговору кажу: „У данашње вријеме, када због силне журбе, човјек човјека не стигне да поздрави, а комшија са комшијом ријетко сједне, излази књига једног дјечака која говори управо о оним старим врлинама и добрим обичајима који су красили наше претке. Дакле, данас, кад већина људи чита само жуту штампу или проводи вријеме уз саблажњавајући телевизијски програм, а дјеца лектиру састављају помоћу интернета, један дјечак се осмјелио да пише пјесме и пјесмице о свим оним стварима које су на путу заборава, које су скрајнуте или их се данашња дјеца уопште нису дотакла“.
Друштво српских домаћина добило је још једног младог члана који се истиче не само својим песничким талентом већ и животним приступом,чувајући традиционалне народне вредности као истински српски родољуб и домаћин.
Поруке које носе песмеЂорђа Вујанића су уједно и суштина постојања и деловања Друштва српских домаћина, а то је очување угледа и достојанства српског домаћина који је кроз сва времена био носилац и ослонац Србије. Сам наслов, који гласи „На раменима предака“ то довољно казује.
Друштво српских домаћина одаје велико поштовање и захвалност издавачима ове књиге. Велика симболика је у томе што је прва промоција одржана у организацији Удружења за одбрану српске ћирилице, а које носи име једног од највећиг живих српских песника Добрице Ерића, иначе уваженог члана Друштва српских домаћина. На Скупштини одржаној 28. новембра 2016. године Добрица Ерић је добио највише признање Повељу Друштва српских домаћина.
Цео овај подухват, укључујући и предговор издавача, биће публикован у "Годишњаку" друштва за 2017. годину, као догађај од изузетне вредности за српску културу и традицију.
И на крају да кажемо да је у име Друштва српских домаћина, Ђорђа и његове сестре Ленку и Милицу, у престоном граду угостио проф. др Миладин Шеварлић председник Управног одбора Друштва српских домаћина. Посебно задовољство је причинила посета и обилазак здања Скупштине Републике Србије.
Друштво српских домаћина је увек подржавало и посебну пажњу придавало младим талентима који кроз своје стваралаштво промовишу и чувају светосавске вредности и традицију и културу српског народа. Друштво српских домаћина ће то чинити и у будуће на славу предака и на корист долазећим поколењима.
ДСД
Погледајте фотографије са догађаја: