Вече родољубиве поезије "И овај камен земље Србије"

Друштво српских домаћина Владичин Хан је у Центру културе, поводом 8. септембра, Дана ослобођења Владичиног Хана у Другом светском рату, организовало вече родољубиве поезије под називом „И овај камен земље Србије“.

Публици су на себи својствен начин родољубиву поезију представили песникиња Љиљана Браловић, песник Ненад Раденковић Јеро и глумац-режисер Иван Вучковић. Детаље и чињенице из историје Владичиног Хана презентовао је професор историје Петар Стошић а учешће је узео и дечији хор Основне школе „Свети Сава“, који је и отворио ово вече. Публици се представило и неколико младих песника рецитатора из нашег краја. Међу бројним гостима били су и представници ДСД-а из Врањске Бање и Параћина. На самом почетку свог излагања, Зорица Цветковић, председница нашег удружења, поздравила је нашег патриоту, брата и председника Нићифора Аничића и захвалила му се на писму и подршци које је упутио и које је прочитала Љиљана Браловић.

Такође,аплаузом поздрављен је и нашдраги песник Добрица Ерић, са жељом за брзо оздрављење.
У свом даљем обраћању, председница је подсетила на оне који су вековима стајали усправно и опстајали у тешким временима. На оне који су дали своје животе, надајући се бољој будућности својих потомака. Као и на оне који су сва та страдања, патње, слободарски дух нашег народа и нашу прошлост, као непрестану борбу за слободом описали у својим песмама.

На самом крају ове дивне вечери, она се обратила присутнима:
"Надамо се да на нашим просторима рата више никада неће бити, да никада више нећемо пребројавати мртве! Да ниједна мајка, ни сестра, ни супруга неће бити завијене у црно, ни оплакивати своје ближње. Искориастила бих ову прилику да Вас у име свих чланова Друштва позовем на слогу и хуманост, јер како често каже нас председник Нићифор - ТАМО ГДЕ ЈЕ СЛОГА, ТУ ЈЕ И БОГ. Да све наше поделе буду превазиђене, да будемо поштени, честити, разборити и толерантни, достојни наших славних предака.

Својом песмом– „Отворите своја врата“завршило сепредивно вече ипоруком „Ако Бог да, видимо се следеће године."

Након програма, уз традиционална српска јела из нашег краја, која су припремиле чланице Друштва, наставило се дружење са гостима. Сутрадан су наши гости Љиљана Браловићи Иван Вучковић, посетили Храм Св. Кнеза Лазара у ВладичиномХану и препуни утисака обећали да ће доћи и следеће године.

Погледајте фотографије са догађаја.