ДСД ОО Параћин учествовало на манифестацији "Дани паприке"

У  Дреновцу у општини Параћин, одржала се манифестација „Дани паприке“, 29. 08. 2016. год., под покровитељством локалне самоуправе. ДСД ОО Параћин је поводом манифестације и награђених учесника посетило ово село и њене радне и вредне суграђане, јер смо се водили тиме да  људе не упознајемо кад они долазе к нама, већ смо пошли к њима да бисмо сазнали какви су.

Ово село је познато и као најхуманија средина, има 120 даваоца крви који дају крв три пута годишње, што је 5% радно способног становништва овог села. Награду „Најхуманија средина“ од Црвеног крста добијају већ пету годину, а ове године им је уручена и награда „Широко срце“ за допринос добрвољном давању крви. Вредни домаћини овог села допринели су да велики број омладине остане да живи у селу, и тако постану најбројније и најразвијеније село поштине Параћин.

Манифестација „Дани паприке“ се већ шесту годину заредом успешно реализује у селу Дреновац, под покровитељством општине Параћин и 3 сеоска пољопривредна и воћарска удружења. ДСД ОО Параћин је био гост у домовима домаћина који су награђени на манифестацији.

Душан Стевановић је добитник награде за најбољи засад паприке. Овај домаћин је награђиван и у 2011. години за свој рад на њиви. Стевановић је убеђен у светлу будућност свог села, како он, тако и његови синови који су у селу цењени домаћини. Ове године су засадили 1,5 ха паприке, задовољни су приносом и весело кажу да је година била добра. Сем паприке баве се и осталим пољопривредним кутурама: бостан, парадајз, купус...и сву робу пласирају на пијачна тржишта широм Србије. Овај дреновачки домаћин каже да не би победио на такмичењу и имао добар принос да се није ослонио на помоћ стручњака - на инжињера заштите Ненада Милутиновића који стучно прати сву његову производњу. Сем пехара и захвалнице као награду је добио и 3 км траке за систем заливања кап по кап од спонзора, као и друге  поклоне од многбројних спонзора манифестације.

Учесници кажу да желе да се манифестација шири, јер она сама много значи за све пољопривреднике села,  то је својеврсни сајам, смотра, плодова рада свих пољопривредника. Сем пољопривредника у манифестацији су учествовали и ловци, пчелари, као и домаћице које су се такмичиле у припреми ајвара.

Поносни власник најбољег засада паприке је и председник пољопривредног удружења „Пољо дрен“- Дреновац, и уочава да су пољопривредна удружења  превазиђена, и да треба да се поново оснују задруге да би произвођачи имали више од свог рада, и лакши излазак на тржиште.

Наше друштво је наставило обилазак домаћинства код  такође вредног и радног домаћина, Мирослава Стевановића из истог села. Мирослав је на истој манифестацији добио две  награде: за најуређенију парцелу, и за најтежу паприку (295г). Он је на манифестацији учествовао са унуком Сашом Стевановић, који има 13 година, у свему помаже свом деди, и жели да га у пољопривредним пословима једног дана наследи. Саша је био учесник у церемонијалном делу манифестације, он је члан КУД-а „Спасовдански вез“ Дреновац, који је  заједно са КУД-ом из Словеније традиционалним играма улепшао манифестацију. Мирослав и његов наследник су се ове године одлучили за засад паприке сорте Дукат, која им је и донела награду у дисциплини најтеже паприке (295г). Домаћине је и члан удружења воћара,  који броји 27 активних чланова.

Дреновчани су на овој манифестацији још једном показали да су најхуманији, сви учесници су након завршетка такмичења своје производе даривали манастиру Свете Петке у Извору, тј. штићеницима Дома за децу са посебним потребама, који се налази у оквиру манастира.

Представници ДСД ОПО Параћин су награђеним домаћинима честитали на постигнутим резултатима и  уручили им позлаћене значке друштва, похвалили манифестацију, све учеснике и првопласиране домаћине. Награђени домаћини су нам се захвалили на посети, и што смо препознали њихов труд и рад. Подсетили су нас  како изгледа српско традиционално гостопримство, угостивши нас у свом дому уз богату трпезу, уз причу о својим амбицијама. Више су причали о својим плановима и идејама, а мање се жалили на традиционално тежак положај пољопривредних произвођача. Поручили су нам да уз ради и слогу у држави, каква је слога у њиховом селу, могу се превазићи све тешкоће, и да ће село као и до сада у историји увек бити ту кад је најтеже. На наше велико задовољство награђени домаћини су изразили жељу, и постали чланови ДСД-а, са којима ће се друштво поносити. Са жељом да се ова манифестација шири и да буде што већи одзив учесника са квалитетним производима, растали смо се од домаћина и обећали нашу подршку и следеће године.

Погледајте фотографије са догађаја.