Иницијатива ДСД градоначелнику Београда

Прочитајте писмо упућено градоначелнику града Београда као став Скупштине Друштва српских домаћина, одржане 29.новембра 2014.године, да Зоо Врт у Београду добије назив Зоо Врт „Вук Бојовић“.

Господин Синиша Мали, градоначелник Београда

Београд

Поштовани,

Верујемо да сте упознати са радом и активностима Друштва српских домаћина. То је организација удружења грађана које није ни страначка, ни партијска и непрофитна организација. Основни циљ овог Удружења, које сад броји преко хиљаду чланова, је очување традиционалних вредности српског друштва у области привреде, народног стваралаштва, културе, образовања, религије и духовности. Организовано је кроз своје огранке – делове, који по Статуту имају назив одбори. Сада их у читавој Србији има преко двадесет. Друштво је основано 2002.године и промовисало је своје циљеве кроз Статут Друштва од тачке 1 до 7. Неки од циљева већ су наведени.

Поштовани,

Разлог што Вам се обраћамо овим писмом је став Скупштине Друштва српских домаћина, одржане 29.новембра 2014.године, да Зоо Врт у Београду добије назив Зоо Врт „Вук Бојовић“. Не треба давати шира образложења уз овај предлог јер је развој и носиоц успеха Зоо Врта већ познат, али навешћемо неколико чињеница.

Београдски Зоо Врт основан је од стране града Београда 1936.године. У тим условима мудрошћу тадашњег Председника града Владе Илића, (који је добио улицу „Влада Илић“ у комплеку Зоо Врта). Одређен је простор који је за почетак био могућ и за број животиња био довољан. Тада је оцењено да тај простор неће бити довољан у развоју Зоо Врта. Првобитни простор био је на  површини на око 3,5 хектара, а данас простор чини 7 хектара. Садашњи Зоо Врт спада у савремене вртове тог карактера у Европи и свету. Најсавременије опремљен за живот одабраних примерака животиња. Поред основне делатности Зоо Врт је оспособљен и за образовне и научне програме. Најмлађи посетиоци су у прилици да у изузтно уређеном амбијенту упознају разне врсте животињског света. Све што је изведено урађено је по замисли Вука Бојовића и како је он говорио: „Ја сам пројекте имао у глави и само сам контролисао како се то изводи“. Говорио је: „Не могу да се бавим вајарским радом а да не знам како живе животиње у Врту.“ Ограде око кавеза нису зидови то су излози каквих нема много у свету. Велики број признања које је добио у Европи и свету, добио је овај Врт захваљујући врхунским вредностима. Поред образовне функције најмлађих посетиоца Вук се бавио и промоцијом познатих брендова домаћих и страних фирми. Јавност рада најбоље говоре електронски и штампани медији. Био је редовно присутан у нашој јавности и скоро би се могло рећи да нема младе генерације која није посетила Зоо Врта Београд.

Творац је слогана „Бекство из града у центар града“. То је могуће само ако та „оаза“ пружа одговарајуће услове а врт је имао те услове.

Поред развоја Београдског Зоо Врта, Вук Бојовић је помогао оснивање и развој Зоо Врта у Јагодини, где је и постао и почасни члан града Јагодине. Другим вртовима у земљи и Европи поклањао је поједине врсте експоната из Врта Београд. Тако је познат био и у другим земљама и свуда је добио висока признања због помоћи коју је пружао у развоју ове делатности. Треба имати у виду да Зоолошки врт има неке врсте којих нема у другим вртовима у Европи. Све је то чинио својим радом и стварањем средстава без ангажовања других органа и институција.

Уз сву своју активност око Зоо Врта дао је неизмеран допринос развоју Друштва српских домаћина пре свега као привредник и човек привржен активностима које спроводи Друштво српских домаћина. Тако је у два мандата биран за подпредседника Друштва српских домаћина на којој функцији је остао до краја живота. Због тога је Друштво захвално њему и његовој активности и сматра да је интерес не само Друштва српских домаћина него и града Београда и грађана да институција којом је руководио Београдски Зоо Врт добије назив Зоо Врт „Вук Бојовић“.

Уз велико поштовање и наду да ће овај предлог бити добро схваћен желимо Вам свако добро и да се Програми Београда успешно реализују.

С поштовањем,

У Београду,                                                                      Генерални секретар ДСД

26.12.2014.год.                                                                     Милета Бабовић