Годишња Скупштина Друштва српских домаћина

Годишња Скупштина Друштва српских домаћина одржана је у суботу 29.11.2014.године у просторијама хотела "М".

Друштво српских домаћина усвојило је више конструктивних предлога за заштиту националних и државних интереса Србије.

Као и сваке године у ово доба, Друштво српских домаћина одржало је протекле суботе, 29. новембра 2014, Скупштину, коју је благословио парохијски свештеник отац Милан Лазаревић, старешина храма Светог Василија Острошког на Бањици, и на којој је резимирало резултате рада у протеклој години, те одредило смернице свог даљег наступања у времену и простору у коме делује.

У уводном излагању др Страин Шуљагић, потпредседник Друштва српских домаћина, поручио је да су Срби и у најтежим временима опстајали захваљујући свом српском домаћинском духовном садржају и култури српског домаћина. Др Страин Шуљагић је на почетку посебно поздравио госта, представнике Града Лознице и Регионалног завода за заштиту споменика у Ваљеву, који су дали значајан допринос и помогли Друштву српских домаћина да изведе реконструкцију и обнову споменика Церским јунацима у Текеришу.

А онда рекао да за разлику од свих досадашњих, овој Скупштини, оправдано, не присуствује председник Друштва српских домаћина Нићифор Аничић, „личност из небеског сазвежђа српског рода која се није случајно нашла на овој функцији“, али чији дух је овде присутан иако је он у Јужној Африци.

Шуљагић је потом прочитао поздравно писмо Нићифора Аничића учесницима Скупштине.

„Браћо и сестре, драги моји домаћини, као и драги гости Друштва српских домаћина,

Жеља ми је да Вас поздравим и пожелим вам срећан рад. Као прво, желим да Вам се од срца захвалим на Вашој бризи о мом здрављу. Заиста Вам свима хвала. Искрено Вам кажем, добро сам, хвала Богу.

Желим Вам да Скупштина прође у најбољем реду, са домаћинским духом, узајамним поштовањем и разумевањем, за љубав Српства и Србије, с великом молбом да пређемо на дела, не само на говоре.

Србија нам је у тешкој ситуацији, као и Српство. Зато Вас молим: следећа година да буде испуњена радом, стварањем, такорећи борбом за опстанак.

Дозволите ми да свакоме захвалим на подршци и труду и раду на обнављању споменика јунацима Церске битке у Текеришу, а посебно брату Жики Михаиловићу – Шумару.

Свима братски поздрав, сретни наступајући празници и Нова година!

Свим присутним гостима се захваљујем на пажњи и њиховом времену које су одвојили за Друштво српских домаћина.

Ваш Нићифор Аничић“

У расправи поводом Извештаја о раду Друштва српских домаћина током протекле године учествовали су бројни говорници. Овом приликом цитираћемо изводе из излагања неколико њих.

Никола Бајић, пензионисани агроном и председник Одбора за пољопривреду, рекао је да ДСД организује школу за пољопривреднике која ће одсад постати традиционална. Он је упозорио да у Србији има 600 000 хектара запарложене земље и неколико стотина незапослених агронома, односно да имамо огромне неискориштене потенцијале, а причамо о напуштању села и незапослености. Такође је рекао да сваке године због изградње инфраструктуре у Србији нестане 30 000 хектара најплодније земље, а земљиште и школовани људи су најважнији ресурси. Бајић је оценио да уништено задругарство треба поново организовати, младе људе који желе да живе у селу треба субвенционисати, а све ове примедбе упутити ресорном министарству.

Момчило Вуксановић, председник ДСД за Црну Гору, рекао је да се Срби у Црној Гори боре за опстанак и заштиту српског идентитета који ће тамо задуго бити угрожен. Он је предложио да се ставови са научног скупа „Српски језик и ћирилица, основе српског идентитета“, које је Одбор за Црну Гору упутио својој влади, а ДСД Републике Српске својој, упуте директно Скупштини Србије како би српски језик и писмо били заштићени у матици од пропадања.

Милан Јовичић, председник УО ДСД, позвао је на подмлађивање чланства, како би ДСД могло да настави рад у будућности, и предложио да се Влади Србије упути упозорење да се не игра са санкцијама Русији, јер су српски домаћини изричито против њиховог увођења, и захтев да ЗОО врт у Београду добије име по преминулом директору Вуку Бојовићу.

Миљан Ћеранић је испред Одбора за породицу, омладину и спорт подсетио да је рађање заповест пре свих заповести. Он је рекао да је УО ДСД једномислено усвојио план борбе за повећање природног прираштаја српског рода као светог задатка.

Проф. др Миладин Шеварлић рекао је да Србија већ више деценија пропада у моралном, демографском, стратешком, социјалном и економском погледу, и да је, дефакто, банкротирала јер не може да исплаћује зарађене пензије и смањује плате професорима и лекарима како би уштедела. Он је нагласио да би се далеко више новца добило када би се тајкунима наплатили вишегодишњи неплаћени порези. Предложио је и референдум о уласку Србије у ЕУ, заустављање приватизације „ПК Београд“ који би могао да постане репроцентар за говедарску и свињарску производњу, не само Србије, него и других земаља. Такође је предложио да Влада Србије ни по коју цену не мења Закон о ГМО.

Живадин Јовановић је испред Београдског форума за свет равноправних предложио да се оснује Савет Срба на Балкану јер су нас у српским земљама укинули као народ, да се оснује Савет за утврђивање последица од осиромашеног уранијума и да се заустави распродаја Србије, поготово пољопривредног земљишта.

Учесници Скупштине су на крају једногласно усвојили Извештај о раду у протеклој години, као и друге извештаје и документе везане за протекле активности и даљи рад Друштва српских домаћина.

Скуп су својим наступима увеличали велики српски песник Добрица Ерић, појац Љуба Манасијевић, чувар српске традиције Драгиша Симић и глумац Иван Вучковић.

Текст преузет из часописа "Геополитика".